Om je met je paard voor te bereiden op Ride & Run kun je het beste gewoon naar buiten gaan met je paard en kilometers maken. In het Bit-boek ‘Ervaar het buiten trainen’ geeft hippisch auteur Joyce Heuitink een aantal tips om rekening mee te houden als je naar buiten gaat met je paard.

Outfit

Je allerbelangrijkste accessoire tijdens het buiten trainen is je veiligheidshelm. Daarnaast kan een goede bodyprotector een belangrijke bijdrage leveren aan je veiligheid. Neem regenkleding mee wanneer er slecht weer op komst is. Wil je bij lagere temperaturen buiten trainen, dan is het gebruik van een uitrijdeken, met eventueel een zadeluitsparing, aan te raden. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen, dus geschikt voor verschillende temperaturen en weersomstandigheden. Je houdt zo de spieren van de achterhand en nieren van je paard op temperatuur en voorkomt ziekte en blessures. Gebruik in ieder geval materialen die onderweg niet snel los kunnen gaan of ergens achter kunnen haken. Bescherm de benen van je paard goed, met bijvoorbeeld peesbeschermers in combinatie met springschoenen. Zo verklein je het risico op blessures of verwondingen en het kwijtraken van eventuele hoefijzers. Draag reflecterend materiaal, en je paard eventueel ook, wanneer je op pad gaat in donker weer, tegen de schemering of bij weinig of onvoldoende zicht. Kom je andere weggebruikers tegen, op welk terrein dan ook, vraag altijd om vaart te minderen door je arm langzaam op en neer te bewegen. Doe dit zeker wanneer je merkt dat je paard de situatie spannend vindt.

Waar moet je op letten?

Buiten trainen in het bos, over de heide of lange zandwegen is prachtig. Toch is niet altijd bij voorbaat sprake van een ideale trainingssituatie. Houd goed in de gaten wat je nog kunt tegenkomen en oordeel zelf of het verantwoord is om verder te rijden. Soms steken boomwortels ver uit de grond, staat een boomstronk midden op het pad in de grond of hangen takken erg laag. Dan let je eigenlijk alleen nog maar op bomen. Let ook op oneffenheden in de bodem, zoals een erg mul zandpad, veel kuilen in de weg, stenen, puin of andere rommel die de ondergrond oneffen maakt. Wanneer de ondergrond te mul is, bijvoorbeeld een maïsland of een pad op kleibodem dat na een fikse regenbui erg nat is geworden, moet je je afvragen of het wel de juiste dag is om buiten te gaan trainen. Het risico op blessures of uitglijden is dan namelijk groot. Ook duinopgangen zijn vaak erg mul. Afhankelijk van je trainingsniveau kun je het beste beginnen in stap voordat je een sprintje naar boven trekt. Het snel naar boven klimmen is erg zwaar voor je paard, het vereist een sterk beengestel en een goede conditie. Sloot- of beekkanten lijken een geschikte plek om te rijden, maar let dan wel goed op oneffenheden. Jij bent niet de enige die daar komt. Het is vaak het leefgebied van konijnen, mollen, ratten en muizen. Die willen nog wel eens een kuil achterlaten, waar je paard in kan stappen. Kijk daarbij ook goed uit of er geen vallen gezet zijn tegen ratten of mollen. In sommige gevallen moet je een drukke weg oversteken, wat levensgevaarlijke situaties kan opleveren. Oordeel zelf of je paard verkeersmak genoeg is om een dergelijke situatie goed door te komen. Daarnaast is het van belang dat je niet te lang moet stilstaan om de weg te kunnen oversteken. Het is niet prettig voor je paard om lang te moeten wachten.

Algemene regels buitenrijden

Buiten rijden en ook buiten trainen biedt natuurlijk onbegrensde mogelijkheden. Toch zijn er belangrijke regels die je in acht moet nemen. Je bent immers niet altijd alleen op de weg, in het bos, op het strand of in het veld. Vrijwel alle zandpaden in Nederland zijn toegankelijk voor ruiters. Dat geldt niet voor alle natuurgebieden en stranden. Check dus van tevoren of er speciale regels gelden op het terrein of de route waar jij wilt trainen. Het kan zijn dat je ergens helemaal niet mag komen, dat je er op bepaalde tijden of dagen niet mag rijden of dat je een ruiterbewijs moet hebben. Dit is het geval in enkele gemeenten, landgoederen of natuurreservaten in Nederland. Ook kun je een rijvergunning nodig hebben. Dit zijn vergunningen voor een jaar, of voor een kortere periode, bijvoorbeeld voor gebieden van Natuurmonumenten. Houd daarnaast rekening met andere mensen en dieren die van de vrije natuur willen genieten. Passeer mens en dier niet met volle vaart, je vindt het zelf immers ook niet fijn om met hoge snelheid en veel lawaai te worden ingehaald.

Regels ruiterpaden

Vaak zijn officiële ruiterroutes alleen toegankelijk tussen zonsopkomst en -ondergang. Om er gebruik van te maken moet je een ruiterbewijs bewijs hebben en het bijbehorende kentekenplaatje aan het hoofdstel hebben bevestigd. Ga niet van de gemarkeerde route af, want dat is niet toegestaan. Daarnaast zijn er natuurlijk genoeg plekken waar geen officiële ruiterroutes liggen, maar waar je wel buiten kunt trainen. Kom je een wildrooster tegen, passeer deze dan altijd via het hek ernaast. Wildroosters oversteken is levensgevaarlijk voor zowel paard als ruiter. Doe altijd het hekje achter je dicht, zodat er geen dieren kunnen ontsnappen. Is een zandpad nog mooi vlak, probeer dan in het midden te rijden of aan de zijkant, bij voorkeur links. Fietsers maken ook gebruik van zandpaden en die zijn vaak niet blij met veel kuilen en hobbels. Blijf links, zodat je naderend verkeer goed ziet aankomen en vraag voor de zekerheid altijd om vaart te minderen door je rechterhand op en neer te bewegen. Er zijn regels voor kruisingen van ruiter-, wandel- of fietsroutes. Deze kruisingen moet je altijd in stap oversteken. Dit voorkomt schrikreacties van zowel ruiter en paard als de personen die je tegenkomt, maar ook ongelukken. Laat wandelaars en fietsers voor de zekerheid voorgaan en als je voorrang krijgt, bedank daar dan voor. Kom je een groep wandelaars, joggers of fietsers tegen en acht je het zelf niet verstandig om die op korte afstand te passeren, zoek dan naar een plek om uit te wijken, bijvoorbeeld een zijweggetje, een pad of misschien een weiland. Ook in het bos geldt dat rechts voorrang heeft. Bovendien hebben verharde wegen altijd voorrang op een onverharde weg. Wees altijd beleefd tegen andere terreingebruikers. Zijn er calamiteiten, stijg dan af.

Meer lezen over buiten rijden, maar ook werken aan dressuur, springen en conditietraining buiten lees dan het Bit-boek ‘Ervaar het buiten trainen’ van Joyce Heuitink.

Wil je al die training omzetten in een unieke buitenervaring, geef je dan nu op voor Ride & Run.