De vijfde editie van Ride & Run vond dit jaar plaats in de bossen bij Deurne. Daar bevindt zich een labyrint van ruiterroutes die zich lenen voor sportief evenement als Ride & Run. Ondanks zorgvuldige voorbereiding, bleken de routes echter voor verschillende uitleg vatbaar, waardoor diverse ruiters van met name de langere afstanden de juiste route moeilijk konden vinden en in sommige gevallen meermalen eenzelfde punt passeerden.

 

Een nieuwe locatie brengt vele uitdagingen met zich mee, maar “variëren van locatie is belangrijk om deelname aantrekkelijk te houden.” De enorme hoeveelheid ruiterpaden en het gevarieerde landschap in de omgeving van Deurne boden te veel uitdagingen, zo bleek al snel. Een deel van de deelnemers aan de 20 en 30 km Ride & Bike konden de juiste route naar het naastgelegen bos niet vinden. Mede uit veiligheidsoverwegingen (zo min mogelijk oversteekplaatsen in de routes) had de organisatie voor deze opzet gekozen.

Door de inzet van extra vrijwilligers op cruciale kruispunten in het bos, werd een deel van de problemen snel opgelost, maar met name teams van de 20 en 30 km verloren veel tijd in de zoektocht naar de juiste afslag. Hoewel veel teams het ongemak sportief opvatten, begrijpt de organisatie de kritiek en teleurstelling. “In de voorbereiding maak je een bepaalde keuze en daar bouw je de plannen op. We zijn vrijdagavond tot laat in de bossen geweest om de routes uit te zetten, hebben zaterdag in alle vroegte alle bordjes nagelopen, eventuele aanvullingen gedaan, en toch is het niet genoeg gebleken. Dat is verschrikkelijk jammer”, aldus de organisatie.

Er waren het niet allemaal dolende ‘riders’ in het Deurnse bos. Boegbeeld Piet Raijmakers en zijn vrouw, deelnemers aan de 20 km Ride & Bike, legden zonder extra rondjes en dwalingen hun 20 km af. “Geweldig leuk om dit te doen”, aldus Raijmakers na afloop van het evenement.