Op Facebook werden verschillende vragen gesteld over hoe ruiter en hardloper samen kunnen trainen voor Ride & Run. Hoe stem je nu de samenwerking tussen een hardloper naast het paard af met de snelheid van het paard. In stap ‘ren’ je al snel het paard voorbij en in draf wint, behalve als je super getraind bent, meestal het paard. Moet je het paard nu ook trainen? En hoe doe je dat dan? Inspanningsfysioloog Eric van Breda legt uit.

Het paard als atleet?

Het paard is van nature een veel betere atleet dan de mens. Eric vertelt: “Hij heeft een hart zo groot als een voetbal en spieren die sterker zijn dan staal. Wist je dat het paard bij maximale inspanning al snel 300 liter bloed per minuut door zijn hart kan pompen en dat de maximale snelheid hoger is dan de snelste wielrenner ter wereld?”

De uitdaging!

“Als je naar de snelheden alleen kijkt, is het al een hele uitdaging om elkaar bij te houden. In stap gaat het paard langzamer dan een joggend persoon en in draf is het paard al gauw te snel. Nu is de uitdaging natuurlijk om dit te synchroniseren, zodat je gelijk opgaat in je uitdaging. Als (beginnend of ervaren) loper moet je niet proberen om je aan te passen aan het tempo van het paard,” legt Eric uit. “De uitdaging ligt bij de ruiter. Een snelle stap, maar beter, een zeer verzamelde draf zonder dat het paard ‘krampachtig’ gaat draven of ‘te heet’ wordt, is de ideale oplossing. Dit vergt – net als voor de loper naast het paard – training. Probeer je paard in de training regelmatig heel verzameld te laten lopen. Als dat nog niet lukt (maar oefening baart kunst) is een andere oplossing om tijdens Ride & Run af en toe te stappen en wachten tot de loper wat verder is en dan er weer naar toe te draven. Minder leuk misschien, maar wel beter dan ver vooruit te draven en om te draaien en terug te komen.”

Houd mijn paard dit vol?

“Don’t worry! Een paard dat regelmatig wordt gereden (drie keer per week) kan gemakkelijk een uur achter elkaar draven. Mocht je dat te lang vinden om direct te proberen, begin dan met een schema van 10 minuten draven, 5 minuten stappen en bouw dat vervolgens uit naar 20 minuten draven, 5 minuten stappen, 30 minuten draven en 10 minuten stappen tot een uur draven. Ook hier moet het draftempo verzameld zijn. Je traint immers niet om het snelste paard te worden, maar om lekker samen aan Ride & Run mee te doen, gezelligheid staat voorop!”

Lees hier het eerder gepubliceerde artikel over verzamelen met dressuuramazone Coby van Baalen #tip