Wat zijn de positieve aspecten van sporten op onze (geestelijke) gezondheid? Elleke Tijman op Smeijers is sportpsycholoog (VSPN®) en docent toegepaste psychologie aan Hogeschool Saxion in Deventer. Zij vertelt over de psychologische voordelen van sporten en geeft handige tips!

Wat is er nou mooier dan samen met je maatje in de natuur actief te zijn en de sport te doen waar je hart sneller van gaat kloppen? Samen met vriend(in) of familielid een parcours afleggen door de natuur, waarbij de één te paard is en de ander mee fietst of rent.

Motieven

Dat deze discipline mensen aanspreekt is niet zo gek als we kijken naar de belangrijkste drijfveren (motieven) van mensen om te sporten:

  • Plezier is de allerbelangrijkste reden om deel te nemen aan sport; iets doen wat je leuk vindt, waar je blij van wordt of waar je hart sneller van gaat kloppen.
  • Het leren van nieuwe dingen of het verbeteren van je (motorische) vaardigheden.
  • Het werken aan je gezondheid en lichamelijke fitheid (fit worden of blijven)
  • Uitgedaagd worden, je grenzen verleggen en jezelf meten met anderen
  • Het sociale aspect, waarbij je met anderen samen sport of samenwerkt in teamverband

Gezondheid

Naast dat sporten en bewegen dus leuk is, is het ook enorm goed voor lijf en leden. Met name sporten als hardlopen en fietsen vragen om aspecten als conditie, kracht, coördinatie, souplesse en doorzettingsvermogen. Je traint uiteraard je spieren, je hart en je longen, maar het heeft ook een positief effect op je mentale gesteldheid. Wist je dat als je meer dan 30 minuten achter elkaar beweegt, dit een verlagende werking heeft op acute en chronische stress? Ook is bewegen goed voor cognitieve functies, zoals je geheugen, en heeft het een positief effect op je stemming en je eigenwaarde. Redenen genoeg dus om in beweging te komen!

Mentaal

Bij duursporten komt ook vaak het mentale aspect om de hoek kijken. Want hoe langer de afstand, hoe meer tijd je hebt om na te denken en dat doen we niet altijd even effectief. Op de momenten dat het zwaar wordt, heb je vaak de neiging om de aandacht te richten op de pijntjes in je lijf en te denken aan de vele kilometers die je nog af moet leggen.

Wist je dat als je meer dan 30 minuten achter elkaar beweegt, dit een verlagende werking heeft op acute en chronische stress?

Drs. Elleke Tijman op Smeijers

Tips

Wat dan helpt is om je aandacht juist bewust te richten op iets buiten jezelf, zoals de omgeving of de route voor je. Door bewust te genieten van al het moois om je heen in de natuur of juist heel goed te kijken naar de weg die je moet afleggen, heb je geen ‘tijd’ meer om nog te piekeren of bezig te zijn met je zere benen. In het geval van Ride & Run kun je natuurlijk gezellig kletsen met je duomaatje te paard en kan deze jou helpen om door te zetten of je te focussen op het ritme van het paard. Aan de ruiter is het de taak om het tempo en pasritme van je pony of paard zo goed mogelijk af te stemmen op je loper of fietser. Spreek ook af of je naast elkaar rijdt/loopt of juist achter elkaar. Want het is natuurlijk vervelend als je als loper in de stofwolken achter het paard loopt of letterlijk de hete adem in je nek voelt. En voor het paard kan het weer spannend zijn als er steeds een fietser vanuit de zijkant in zijn blikveld komt.

Ride & Run, time for fun!

Door goed samen te werken, elkaar te motiveren en te genieten van al het moois dat je onderweg tegenkomt, is het gegarandeerd een plezierige activiteit.

Heel veel plezier samen en succes gewenst met deze bijzondere, sportieve uitdaging!

Drs. Elleke Tijman op Smeijers (sportpsycholoog)