De volgende editie van Ride & Run staat voor de deur. Hoe kijken deelnemers terug op voorgaande edities? We vroegen het Angela Jolink. Zij deed mee aan de tweede editie van Ride & Run tijdens Outdoor Gelderland 2016 en vertelt wat zij het leukst vindt aan Ride & Run.

Angela nam samen met haar man deel aan het onderdeel Ride & Bike: zij te paard en haar man op de mountainbike. Angela rijdt al vanaf haar zesde paard en heeft inmiddels ook een eigen paard waarmee ze dressuur, springen en cross doet. Voor haar is Ride & Run echt een uitje. “Het leek ons altijd al heel leuk om de Ride & Run een keer mee te maken, gewoon gezellig samen het bos in en kijken hoe snel we konden.” Angela deed echter niet alleen mee voor de fun, ze ging er ook serieus voor trainen. “Een paar maanden van te voren ben ik begonnen met conditietraining in het bos, ik breidde de afstand steeds een beetje uit. Ook reed ik vaak hetzelfde rondje, en dan probeerde ik of ik dit rondje steeds een beetje sneller kon doen. Ik maakte hiervoor ook echt een soort trainingsschema. Ik vond het leuk om een concreet doel te hebben en een goede tijd neer te zetten.” Haar teamgenoot trainde echter niet zo serieus als zij. “Mijn man is ongetraind de twintig kilometer gaan fietsen, en dat heeft hij geweten! Hij had ook nog eens een fiets zonder vering. Al met al viel het hem wel behoorlijk tegen. Het is niet dat hij helemaal nooit sport — hij sport ongeveer één keer per week — maar achteraf bleek dat het toch beter was geweest als hij meer had getraind voor Ride & Run en een betere fiets had gehad. In het begin kon hij me nog wel aardig bijhouden, maar naarmate de finish in zicht kwam was de snelheid er echt wel uit.”

Sfeer

“De sfeer tijdens Ride & Run is echt fantastisch, iedereen heeft er zin in. Je komt daar aan, je zadelt je paard op, je gaat richting de startboog, je ziet het team voor jou vertrekken en op een gegeven moment hoor je een piepje dat betekent dat jij ook mag vertrekken… Een nieuwsgierige spanning bouwt zich op, benieuwd naar wat er onderweg komen gaat”, vertelt Angela. “We kregen van te voren geïnstrueerd dat de ruiter op de ruiterpaden moest blijven en de mountainbiker op de fietspaden, als je dit niet deed werd je gediskwalificeerd. Er was wel sprake van een soort spanning. Je wilt het graag goed doen. Het zou jammer zijn dat je een hele goede tijd neer zet, maar door een stom foutje wordt gediskwalificeerd. Het plezier, de spanning, de lol onderweg met elkaar, de spanning wanneer mensen je dreigden in te halen… Het zijn allemaal factoren die Ride & Run zo leuk maken.”

Iets extra’s

De ene persoon doet mee aan Ride & Run voor de lol met je knol, de ander is toch wat fanatieker en wil graag een goede tijd neerzetten. Angela behoort tot de laatste categorie. “Ikzelf ben toch wel iemand die graag een goede tijd wil neerzetten, ik wil als sporter graag uitgedaagd worden. Het is gewoon leuk om dankzij Ride & Run een stok achter de deur te hebben, een doel om naartoe te trainen. Daarnaast geeft het rijden met je paard op een ander terrein gewoon net die extra beleving. Het is duidelijk anders dan een gewone buitenrit.”

Komende editie doet Angela weer mee. Dit keer doet ze, samen met Monique Elfrink (die in een voorgaand artikel tips gaf om blessures te voorkomen) mee aan het onderdeel Ride & Run. “Monique gaat hardlopen. Dit keer doe ik dan geen twintig, maar tien kilometer. Heel anders dan de vorige keer dat ik meedeed dus. Ik ben heel benieuwd hoe dat zal gaan en heb er heel veel zin in”, aldus Angela.

Ook meedoen? Schrijf je hier in voor  Ride & Run!