Tips voor een geslaagde Ride & Run

Een heerlijke rit door het bos is de perfecte ontspanning voor iedere ruiter. Dat is ook de bedoeling tijdens Ride & Run. Je kunt zelf in de voorbereiding al het nodige doen om ervoor te zorgen dat zo’n buitenrit, voor jou, je paard en je loop- of fietsmaatje een geweldige belevenis wordt.

We zetten een paar handige tips voor je op een rij.

  1. Kies de afstand die bij je paard past

Ride & Run kent drie afstanden: 5, 10 en 20 km. Als je net begint met buitenrijden is het niet verstandig om meteen ellenlange stukken te gaan rijden. Train met een jong paard rustig op korte afstanden. Kies bij paarden die niet gewend zijn om in een vreemde omgeving te rijden, niet voor een lange afstand. Rijd je een paard al vijf keer per week dressuurmatig, dan kan hij met gemak een rit van tien kilometer aan.
Is Ride&Run de eerste buitenrit met je paard? Houd er dan rekening mee dat hij anders kan reageren dan je gewend bent. Kies voor de korte afstand en zorg eventueel voor extra begeleiding te voet, om ervoor te zorgen dat het voor jezelf en je paard een plezierige ervaring is en blijft.

  1. Voorkom een dip

Als je een lange(re) tocht gaat maken, is het van belang dat je paard lang kan teren op zijn krachtvoer. Vetrijk voer is erg belangrijk. De energie daarin komt langzaam vrij zodat een paard er lang mee kan doen. Voer je paard twee à drie uur van tevoren en laat hem als hij wil tussendoor gras of hooi eten. Zorg ook goed voor jezelf en je loop- of fietsmaatje! Neem zo nodig iets mee om een energiedip onderweg op te vangen.

Naast eten is water belangrijk. Tijdens het rijden raakt hij warmte kwijt en dus ook vocht. Als hij niet drinkt, heb je kans op koliek. In de zomer kan je paard tot wel vijftien liter vocht per uur kwijtraken. Het is dus belangrijk dat je zorgt dat je paard na afloop voldoende vocht binnenkrijgt om te compenseren voor het vocht dat tijdens de inspanning verloren is gegaan.

Tijdens Ride&Run zijn er dierenartsen op het terrein die kijken naar de conditie van het paard. Zij kunnen je ook tips geven of na afloop adviseren over hoe je het paard het best begeleidt na de inspanning.

  1. Passeer met beleid

Wees sociaal richting je mederuiters. Veel paarden schrikken als ze plots worden ingehaald of willen mee met een andere groep. Dat kan ook tijdens Ride&Run voorkomen. Houd rekening met andere deelnemers. Maak ze duidelijk dat je wilt inhalen en geef ze de tijd om dat mogelijk te maken. Passeer ruiters die je tegemoet komen altijd in stap. Inhalen kan vaak in draf, maar zorg er altijd voor dat de mederuiterpadgebruikers weten dat je eraan komt.

  1. Steek stapvoets over

Oversteken is voor veel ruiters best een enge ervaring. Leer je paard daarom bij elke kruising stil te staan om zo de controle te bewaren. Als er een keer een lastige situatie voordoet, zal hij ook rustig blijven. Op punten waar het mogelijk onoverzichtelijk is te paard, zorgt Ride&Run voor verkeersbegeleiding. Oversteken doe je dan op aanwijzing van de vrijwilligers. Het kan zijn dat je even moet wachten in het belang van je eigen veiligheid, de andere deelnemers en het overige verkeer. Steek het liefst stapvoets over, dan houd je overzicht en controle.

  1. Ik doe mee aan Ride&Run en neem mee…

Belangrijk is dat je een mobiele telefoon meeneemt. Niet alleen leuk om je eigen ervaringen tijdens Ride&Run vast te leggen en te delen met je volgers, maar ook handig om de contactnummers van de organisatie in op te slaan. Mocht er onderweg iets gebeuren, dan kun je altijd hulp inschakelen van de organisatie. We zijn nooit ver weg en zullen je zo snel mogelijk helpen.

 

1 reactie

  1. Thanks, great article.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Ride & Run

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: