“Best wel wat van onze trouwe viervoeters hebben een eigen willetje. Ze komen voor in alle soorten en maten, maar met wat ervaring weten we de meeste paarden wel in bedwang te houden. Maar nu jij als vrouw gaat hardlopen is er nog iets om in bedwang te houden…”

“In een draf of galop zul je al wel merken dat je voorgevel een eigen leven gaat leiden. Zeker als je een wat grotere cupmaat hebt. Bij hardlopen is de beweging van de borsten zelfs nog extremer. Ze gaan niet enkel op en neer, maar maken de vorm van achtjes. Aan alle kanten komt er dus druk en rek op de borst te staan. Een borst bestaat uit huid, borstweefsel en vet. Er zijn geen spieren aanwezig in de borst zelf om ze op de plaats te houden. Daarvoor ben je afhankelijk van een sportbh. Hoe intensiever de sport die je beoefent, hoe extremer de beweging van de borsten zal zijn. Dit kan vooral bij vrouwen met een grotere cupmaat leiden tot fysieke en psychologische klachten. Hoeveel vrouwen zijn er al niet gestopt met sporten, omdat de borsten klachten veroorzaakten? En dat is niet nodig! Een goede sportbh ondersteunt de borsten, zodat de rugspieren en de nek worden ontlast en de borsten niet bouncen;  tijdens het hardlopen of paardrijden. Zo voorkom je schade aan borst, pijntjes en andere klachten. Een sportbh koop je bij de lingeriespeciaalzaak, maar ook hardloopspeciaalzaken en ruiterzaken verkopen sportbh’s. Het is aan te raden om je hierin goed te laten adviseren en de juiste maat te laten meten. Geef hierbij ook aan dat je aan paardrijden en hardlopen doet. Zogenaamde high intensity sporten, die vragen om een sportbh met extra goede ondersteuning. Let bij de aanschaf goed op het comfort, bewegingsvrijheid en of het materiaal efficiënt transpiratievocht afvoert. Dus klachten aan de borsten tijdens het hardlopen of paardrijden? Een goede sportbh is de oplossing. En hup, de loopschoenen weer aan of je rijlaarzen om te trainen voor Ride & Run!” 

Andrea van Lieshout

Andrea van Lieshout is een fanatiek hardloper. Van 100 meter, tot marathon, van baan tot in de modder. Niet alleen blogt ze dagelijks op www.runandrearun.nl, ze is ook trainer. Momenteel bereid ze zich voor op het WK Obstacle Course Racing in oktober in Cincinnatti, VS. [/handwritten] [/seven][/row]